Mijn tweede huis

Inmiddels woon ik alweer een paar weken in mijn fijne kleine studiootje. In Brazilië heet dit type woning een ‘kitnete’, oftewel een kitchenette. Het gebouw waar ik woon is dus net helemaal nieuw. Ik schat dat er nog maar zo’n 1/3 bewoond is, veel studio’s zijn van binnen nog niet afgemaakt. Buren heb ik dan ook nog niet. Ik heb het direct van de eigenaar gehuurd, mijn huisbaas Mirian. Een pittig vrouwtje die samen met haar familie een bedrijf in auto-onderdelen bezit. Ze verhuurt meerdere woningen en ik heb begrepen dat dat in Brazilië een goede pensioenvoorziening is, want daar ontbreekt het hier nogal aan (en aangezien ik een lokaal werknemer ben heb ik dus ook geen al te beste pensioenopbouw). De huur kost me ongeveer 650 EUR inclusief meubels en water/gas. Dat valt me alles mee ik had verwacht het dubbele kwijt te zijn. Elektriciteit is hier erg goedkoop, mijn eerste rekening was 20 EUR.

Mirian blijkt een leuke huisbaas; ik klaagde over de elektrische douche die niet goed opwarmde en ze installeerde meteen een nieuwe en ik kreeg er nog een tweedehands-dvd-speler bij ook. Daarnaast heeft de aannemer nog steeds geen goed waterfilterapparaat geïnstalleerd (kraanwater kun je beter niet drinken) en omdat het zonder auto zo sjouwen is met 5l flessen water bracht ze laatst een fles voor me mee toen ze de huur op kwam halen.

 

Dit gebouw is zo nieuw dat we nog geen brievenbussen hebben maar vervelender nog; er is geen wasserette. In dit soort gebouwen is meestal een wasserette aanwezig omdat de huizen zo klein zijn dat er geen plek is voor een wasmachine. Er gaat uiteindelijk wel een wasserette gerealiseerd worden maar dat kan nog wel een paar maandjes duren. In de tussentijd doe ik veel handwasjes en breng ik om de week een zware zak naar de reguliere wasserette. Het kost wat maar ik hoef in ieder geval niets te doen, kant en klaar opgevouwen haal ik het dan weer op!

En tja, ik noem dit dus mijn tweede huis want in Leiden heb ik ook nog steeds mijn fijne kleine hofje waar mijn kat nog steeds woont, met de ‘huisoppas’. Mijn Braziliaanse huisje is klein en fijn maar die gezellige kat die na werk op me zit te wachten en die ’s nachts bij me slaapt die mis ik wel heel erg.

Voor de mensen zonder facebook (waar al een album staat) hier wat foto’s (click voor groter plaatje):

 

3 thoughts on “Mijn tweede huis”

Comments are closed.