Soap/Telenovela

Zoals sommigen van jullie misschien nog wel herinneren ben ik afgestudeerd in de Talen en Culturen van Latijns-Amerika (TCLA) met mijn scriptie over “De Braziliaanse Telenovela: rol en invloed van social merchandising op nationaal en internationaal succes”. In 2004 keek ik in Florianopolis graag de soaps (telenovela)met mijn huisgenoten. Het was een gezellig einde van de dag maar vooral leerde ik er veel Portugees door en pakte ik ook nog de nodige kennis mee over de Braziliaanse cultuur. Vanuit wetenschappelijk oogpunt vond ik het interessant hoe de novela allerlei sociale en maatschappelijke problemen verwerkt in de verhaallijn en wat voor effect dit heeft.

Ook nu kijk ik ’s avonds weer graag de soap. Ik ben nog niet zo’n fervente kijker als in 2004, elke aflevering duurt namelijk ongeveer een uur en dat botst nog wel eens met sportschool of bedtijd maar de nieuwe soap van 21 uur is wel weer interessant. De soaps hier duren ongeveer 9 maanden en hebben dus een begin, middenstuk en een eind. De huidige soap heet Salve Jorge en dit keer is mensenhandel een belangrijk thema; een van de hoofdpersonen is onder valse voorwendselen naar Europa gelokt (baantje bij een pizzeria) en kwam in de prostitutie terecht. Hiermee wordt dus duidelijk gewaarschuwd om niet voor mooie praatjes over een ‘beter leven’ in Europa te vallen. En omdat veel Brazilianen via hun credit card op afbetaling kopen (bij de winkel is de standaardvraag in hoeveel keren je je aankoop wil betalen), de rente’s hierop heel hoog zijn en ik laatst al in de krant las dat de regering hier wat waan iwl doen, zag ik dit ook al kort voorbij komen bij een personage met schulden.

Verder gaat het over een man, Theo, die bij de cavalerie werkt dus zijn er veel paarden in te zien en speelt de soap grotendeels in Turkije wat nog meer mooie beelden oplevert. Ook woont Morena, het liefje van Theo in de favela ‘alemão’. Ik vond dat de soap een sterke eerste aflevering had omdat er echte beelden werden gebruikt die vorig jaar gemaakt werd bij de schoonveeg-actie van de politie. Erg vermakelijk is verder hoe de favela-funk-muziek centraal staat. Dit is een muziekrichting die vooral in de favela erg populair is en waarbij er nogal erotisch gedanst wordt.

Soap is hier erg belangrijk. Bijna iedereen kijkt en als een soap op het eind komt staan de kranten vol met verhalen hoe personage sus of zo belangrijk was, wat de schrijver voor Brazilië betekent, etc! Ook is het dan heel rustig op straat worden vergaderingen verzet, concerten eerder gestopt, etc!

One thought on “Soap/Telenovela”

  1. Heel interessant postje. Geeft een mooie indruk van de Braziliaanse cultuur. Ik had geen idee dat de soap zo centraal staat in het dagelijks leven daar.

Comments are closed.