Een jaar in Brasília

Dat ik al ruim 8 maanden niet geschreven heb, daar zullen we het maar niet over hebben. Wat telt is dat ik morgen precies een jaar in Brasília woon! Een heel jaar! Ik heb nog nooit zo lang in het buitenland gewoond. Of ik er trots op ben weet ik niet maar ik vind het wel een hele prestatie, daarom ook staat er nu banenbrood in de oven om morgen op werk te trakteren. De eerste paar weken had ik echt niet verwacht dat ik het zou uithouden. En, hoe cliché ook om het te zeggen, maar het is toch best voorblij gevlogen. Onlangs ben ik begonnen aan een fotoboek van mijn ‘1e jaar in Brazilië’ een leuke manier om met het afgelopen jaar bezig te zijn maar vooral zijn mijn gedachten bij het komende jaar. Over precies 380 dagen loopt mijn contract bij de ambassade af en op dit moment heb ik nog geen idee of het verlengd zal worden en zo niet of ik me dan erg druk moet maken over werkloosheid in Nederland. Als het niet verlengd zou worden (bezuinigingen etc.) hoop ik het op tijd te weten zodat ik me kan voorbereiden. Ach, het is nog ver weg en er kan nog zo veel gebeuren. In ieder geval zou ik het niet vervelend vinden terug te ‘moeten’ naar Nederland. En hier, in deze rare hoofdstad, houd ik het ook nog wel even vol; ik heb mijn weg gevonden, vriendschappen gesloten en de stad in een aantal opzichten zeker leren waarderen.

Ik woon nog steeds in mijn kleine fijne studiootje, dicht op elkaar wonen is hier wel redelijk normaal, geluidsoverlast dus ook, nog steeds irritant maar ook dat went. Inmiddels is het al maanden ‘droge tijd’; ik vind het heerlijk; in mei/juni waren er wel wat flink koude ochtenden maar uiteindelijk warmt het altijd wel lekker op. De luchtvochtigheid is heel erg laag wat de warmte goed draaglijk maakt maar waardoor je wel last hebt van droge ogen en neus en veel moet drinken; hier wordt overal voor gewaarschuwd; mijn Portugese juf (ja, ik heb nog steeds les) moest laatst al met een nierinfectie naar het ziekenhuis, dat schijnt vaker voor te komen omdat mensen te weinig drinken. Op werk heb ik constant zo’n apparaat aan om de lucht vochtig te houden en ook thuis heb ik er inmiddels een aangeschaft. Soms drink ik wel 5 liter op een dag.

Ik zie wel een beetje op tegen de regentijd straks; de buien die je dan over je heen krijgt zijn niet normaal en het maakt het leven zonder auto gewoon nog moeilijker!

In augustus heb ik twee weken op huis en hond van een collega die op vakantie was gepast. Ik mocht ook haar auto gebruiken (een noodzaak want door het gebrekkige openbaar vervoer hier had ik anders niet op werk kunnen komen). Omdat ik al jaren niet gereden had heb ik eerst wat rijlesjes genomen. Uiteindelijk heeft de zoektocht naar en de uiteindelijke instructeur zelf me meer zorgen gegeven dan het rijden zelf maar het was toch fijn wat geoefend te hebben met iemand naast me. Die auto hebben zelf was in deze stad heerlijk; de vrijheid! En dat ik af en toe een foutje maakte, ach, ze rijden hier zo slordig dat dat niet eens opviel.

Maar, hoe is het nu op werk? De maandenlange verbouwing van de ambassade is bijna klaar, ik zit alweer een tijdje in mijn eigen mooie kamer en dat is heel fijn. Er zijn twee nieuwe diplomaten in het Economische team en ook met hen is het fijn werken. Nederland heeft zich van de week gekwalificeerd voor het voetbal WK 2014 wat betekent dat we nog serieuzer aan de slag kunnen met al onze plannen. Nu is het uitzien naar 6 december naar de loting van de speelsteden. Ik ben laatst al naar een voetbalwedstrijd in het stadium van Brasilia geweest (de wedstrijd Sao Paulo –Flamengo) en het lijkt me heel leuk als Nederland hier zou komen spelen. Ik ben de laatste tijd bezig geweest namens de ambassade een ‘Holland Branding’ bureaukalender voor 2014 te maken om aan onze zakelijke Braziliaanse contacten te geven en dat was erg leuk om te doen; een thema kiezen (de topsectoren) en daar foto’s en teksten bij zoeken. Verder zijn we bezig met een handelsmissie voorbereiden; het bezoek van minister Ploumen aan Brazilië in oktober. Dan heb ik natuurlijk nog mijn dagelijkse werkzaamheden; handelsvragen uit Nederland beantwoorden (van bijv. bedrijven die willen weten of ze met hun product een kans hebben op de Braziliaanse markt) onze LinkedIn en twitter pagina’s bijhouden, etc.

En verder, sporten doe ik ook nog steeds; vandaag met collega T. en zijn vriendin weer een 10 km loop gedaan. Ik merkte wel dat ik het lopen wat verwaarloosd had de laatste tijd dus nu er flink tegenaan want in oktober loop ik een 10 Engelse Mijl en in november weer een halve marathon.

Ik zie erg uit naar november want dan heb ik vakantie! Ik ga eerst een week naar de staat Minas Gerais waar ik een auto heb gehuurd; ik ga naar Nationaal Park Serra do Caraça waar ik een paar nachten in een klooster (!) midden in het park zal slapen om wat van de natuur te genieten en dan ga ik door naar Inhotim een groot openluchtkunstmuseum voor wat cultuur, vervolgens vlieg ik door naar de staat Bahia om op het eilandje Morro de Sao Paulo op het strand te luieren en het laatste weekend verruil ik mijn eenzame trip voor het grootste dance-festival van Latijns-Amerika; Paradise Weekend waar ik mijn twee Brasilia vriendinnen Kellen en Fabielle zal treffen. En als ik dan weer terug in Brasilia ben werk ik nog een maandje alvorens naar Nederland te vliegen om van 20/12 tot 9/1 te overzomeren!

In mei had ik in Nederland een topvakantie; het was zo leuk om iedereen weer te zien en ondanks de koude lente te genieten van Nederland dat ik ook veel zin heb om kerst en oud&nieuw weer met vrienden en familie door te brengen. Afgelopen kerst in Brasilia was ik niet alleen maar toch vond ik het helemaal niks zo, de feestdagen in de warmte..

Af en toe heb ik heimwee naar Nederland, naar mijn huis & kat, familie, vrienden, de NS, ov9292, bushaltes met dienstroosters, fietspaden, 4 seizoenen, de zaterdagmarkt, de biologische winkel, brood, etc. etc. maar alles gaat goed, ik ben gewend, heb een leuke baan, vrienden, en ik voel me goed. En voor wie het zich afvraagt; nee, ik ben nog niet aan de buitenlandse man.

Over mijn Portugees ben ik niet zo tevreden. Verstaan en lezen  is totaal geen probleem maar ik had gehoopt dat ik toch wat vloeiender zou spreken na een jaar. Natuurlijk praat ik door mijn werk het grootste gedeelte van de dag Nederlands maar toch. Ik heb nog steeds Portugese les maar maak nauwelijks tijd voor mijn huiswerk. Dat is dus iets waar ik het komende jaar wel aan wil gaan werken. En wie weet gaat het ook lukken vaker hier te posten!

4 thoughts on “Een jaar in Brasília”

 1. Ik ben in elk geval wel op trots op je! Zo’n avontuur in je eentje aangaan is toch anders dan met zijn tweeen, en Brasilia ook wel wat heftiger dan Berlijn denk ik zo. Ik kijk er naar uit je rond de kerst in Nederland te zien!

 2. Wat leuk om je blog te lezen. Kun je geen baan vinden tzt, kun je altijd nog schrijver worden.
  Veel plezier nog.

  Liefs,

 3. lieve superdochter,
  Wat mooi om je blog te lezen. We hopen dat het komende jaar verder voorspoedig en goed voor je mag verlopen. We zien dan wel wat het komende jaar en daarna voor je zal brengen. In ieder geval kan je in december weer ” bijkomen” bij ons en je vrienden. liefs van je ouwelui.

 4. Hoi Marijke. Leuk om dit allemaal te lezen . Ik vind het bijzonder knap zo maar in je eentje als vreemde daar te zijn .
  Groetjes uit oude tonge.

  kees en lenie

Comments are closed.